De eerste keer anaal? Zo pak je het aan

eeste keer anaal

Anale seks. Het is een van de meest intense, opwindende seksuele ervaringen ooit. Maar de stap om voor de eerste keer anaal seks te hebben is voor veel mensen net iets te groot. De angst dat het pijn gaat doen is een veelgehoord argument. Dat terwijl anale seks echt heel prettig kan zijn. De sleutel zit hem in dat je moet weten wat je doet. Zeker voor de eerste keer.

Onderzoek onder heteromannen en vrouwen heeft uitgewezen dat 42,3 procent van de heren en 35,9 procent van de dames wel eens aan anale seks heeft gedaan. Ondanks deze cijfers is ‘anaal gaan’ nog een redelijk taboe. De wens om een keer anale seks met elkaar te hebben wordt dan ook niet altijd binnen de relatie besproken.

Spannend experiment

Waarschijnlijk ben jij een van de overige 55 procent die anaal wil gaan proberen en ben je nu benieuwd naar hoe je dit het beste kan aanpakken. Zoals we al zeiden: de sleutel zit hem in het ‘weten wat je doet’. Dit maakt het verschil tussen een pijnlijke of intens opwindende ervaring. Het seksueel experiment is vanzelfsprekend al onwijs spannend, maar hoe ga je de eerste keer anaal seks hebben zonder dat dit ook gelijk de laatste keer is?

Wat is anaal?

Laten we beginnen met een klein lesje: wat is anaal seksen?
Bij anale seks wordt de anus gepenetreerd met bijvoorbeeld een penis, vibrator of dildo. Vroeger was het zo dat vooral homoseksuele mannen de anale liefde bedreven, maar tegenwoordig gebeurt dit dus ook steeds vaker tussen heterokoppels.

Mannen vinden hun anale fascinatie vaak in het gevoel. De anus voelt strakker en over het algemeen gewoon ‘anders’ aan dan een vagina. Voor stellen is anale seks vaak een nieuw, spannend experiment. Een stout taboe en dat is opwindend. Daarnaast is het zo dat de anus extreem veel zenuwuiteinden heeft en dit zorgt weer voor een tal van sensaties die je niet krijgt als vaginaal wordt gepenetreerd. Vooral in combinatie met clitorale stimulatie schijnt het zo te zijn dat je ongeveer 95 procent kans hebt op een heftig, ongeëvenaard orgasme. En dit klinkt zeker niet verkeerd of wel?

Hoe begin je de eerste keer anaal

Oké, na de ‘wat en waarom’ is het tijd om te leren hoe je de eerste keer anaal het beste aanpakt. Heb je jouw partner nog niet gesproken over jouw nieuwsgierigheid naar het billensegment? Dan is het nu de tijd om dit te doen. Communicatie is namelijk een van de belangrijkste dingen als het aankomt op anale seks.

Glijmiddel

Als je anaal gaat dan is glijmiddel een must, omdat de anus zelf geen vocht aanmaakt. Het is wel duidelijk dat droge, anale penetratie niet de prettigste manier is om van start te gaan. Dit geldt overigens voor zowel de gevende als ontvangende partij. Je kan het beste glijmiddel op water– of siliconenbasis gebruiken zoals de Safe Anal Use Glijmiddel op waterbasis. Glijmiddel op oliebasis wordt afgeraden omdat dit niet samengaat met het latex in condooms. Dit brengt ons overigens op het volgende punt:

Veiligheid

Doe het veilig! Je kan misschien niet zwanger raken van anale seks, maar het risico op een SOA is zeker aanwezig. Gebruik dus altijd een condoom.

Klein is fijn

Het is belangrijk om de eerste keer anaal rustig te beginnen. Zorg dat je allebei ontspannen en op je gemak bent. Begin klein. Door bijvoorbeeld anaal te vingeren. Gebruik ook hierbij voldoende glijmiddel. Een kleine anaal dildo of mini buttplug zoals de Mini Plug 20 is ook prima om mee te starten. Een ander alternatief voor anale beginners is de Rocky Butt Plug Set. Dit is een complete set met een kleine anaalplug, een vibrerende plug, oplopende plug en anaal douche. Als je speeltjes gebruikt die je ook vaginaal kan gebruiken, vergeet dan geen condoom om het speeltje te doen!

Dan: de penetratie

 Als jullie er klaar voor zijn is het tijd voor het ‘moment suprême’: de penetratie! Ook hier komen we weer terug op de belangrijkste punten op het gebied van anale seks: (veel) glijmiddel en rustig aan beginnen. Als ontvanger is het belangrijk om te blijven communiceren. Geef sturing! Harder, zachter, dieper of juist minder diep. Als het pijn doet, geef het dan ook aan. Het moet een prettige ervaring worden voor jullie beiden en dat gaat niet als een van de twee de pijn aan het wegbijten is.

eerste keer anale sex

Het beste standje voor anaal

Ook niet geheel onbelangrijk: welk standje is het prettigst voor anale seks? Lepeltje-lepeltje is heel fijn, omdat je door op je zij te liggen je anale spieren beter kan ontspannen. Daarnaast is de penetratie niet al te diep waardoor het een fijne positie is om mee te beginnen. Een ander populair standje voor anale seks is doggy style. Hierbij zit je op handen en knieën waardoor je partner gemakkelijk bij je anus kan. Het probleem met doggy style is echter dat het penetreren gemakkelijk te diep gaat. Iets wat in het begin misschien niet prettig voelt.

De hygiëne

Een ander veelgehoord argument om niet aan anale seks te doen is omdat het vies zou zijn. Nu is het natuurlijk zo dat er nu eenmaal ontlasting uit de anus komt. Dat valt niet te ontkennen. Dat hier sporen van achter kunnen blijven op het condoom is dan ook best aannemelijk. Helaas ontkom je hier ook bijna niet aan. Het is echter wel onmogelijk om te ontlasten tijdens de anale seks. Dit kan alleen als je hier op voorhand al aandrang tot had. Hier hoef je dus niet bang voor te zijn.

Het gebruik van een anaal douche

Je kan natuurlijk wel zo hygiënisch mogelijk te werk gaan. Dit is wel zo prettig voor jezelf (en je partner). Zo kan je een anaal douche nemen om je anus zo schoon mogelijk te maken. Met de Rebel Anaaldouche, bijvoorbeeld, spoel je de binnenkant van je anus schoon met water. Voor de buitenkant kan je ook een vochtig doekje gebruiken.

eerste keerl anaal pijn

Let wel op de afwisseling van anaal naar vaginaal. Doe dit niet zomaar met hetzelfde condoom of reinig de penis/ het speeltje voordat je weer vaginaal gaat penetreren. De bacteriën vanuit de anus kunnen weer zorgen voor een infectie aan de vagina. Dat is het laatste wat je wil overhouden aan je eerste, anale avontuur.

Vergeet niet te genieten

De eerste keer anaal is een onwijs spannende ervaring. Misschien is het zelfs een klein beetje ongemakkelijk. Maar ook hiermee geldt: oefening baart kunst. Dus mocht het nog niet alles zijn wat je ervan had verwacht, dan hoef je zeker niet op te geven. Het belangrijkste is echter dat je ervan geniet. Zorg dat je plezier hebt van de ervaring, durf blunders te maken en ontspan. Zo maak je de eerste keer anaal fenomenaal!